Er zijn maar weinig mechanische systemen die zo raadselachtig zijn als een waterontharder. Waterontharders zijn gemaakt om een verrassend veelvoorkomend probleem aan te pakken, namelijk: hard water.
Waterontharders voor het hele huis zijn er in verschillende maten en stijlen om aan de grootte van uw huis en gezin te voldoen. De waterontharder wordt geïnstalleerd in de kelder, garage, bijkeuken of waar water het huis binnenkomt.
Een typische waterontharder bestaat uit een hoge, smalle waterontharder en een korte, brede pekelbak. De wateronthardertank is aangesloten op de watertoevoerleiding van het huis. Een vulbuis met een kleine diameter verbindt de pekelbak met de onthardingstank. En een afvoerslang loopt van de onthardertank naar een nabijgelegen afvoerpijp of droge put. De wasverzachtertank is gevuld met speciaal samengestelde harsparels, die permanent in de tank zijn verzegeld. De pekelbak heeft een afneembaar deksel waardoor je hem kunt vullen met zoutkorrels of kaliumchloridekorrels.
Water komt de bovenkant van de waterverzachtertank binnen en sijpelt door de harskorrels. De hars heeft een negatieve lading, waardoor de positief geladen mineralen in het water worden aangetrokken (een proces dat bekend staat als ionenwisseling). De minerale afzettingen hechten zich vast aan de hars en het nu ontharde water verlaat de onthardingstank en stroomt door het huis. Vroeg of laat bereiken de bolletjes echter hun maximale capaciteit en kunnen ze geen minerale ionen meer aantrekken. Op dat moment moet de wasverzachtertank worden geregenereerd of schoongespoeld. Daar komt de pekelbak binnen. De hoeveelheid water die door de ontharder is gestroomd wordt gemeten. Wanneer de voorgeprogrammeerde instelling is bereikt, begint de regeneratie automatisch.
Tijdens de regeneratie stroomt het zoute water uit de pekelbak door de vulbuis en in de onthardingstank. Er begint een spoelcyclus en het zoute water wast de minerale afzettingen van de harskorrels. Het geregenereerde water – en al die vernietigende minerale afzettingen – worden uit de afvoerslang gespoeld. Het systeem keert dan automatisch terug naar het ontharden van het binnenkomende water.
Het regeneratieproces lost langzaam de zout- of kaliumchloridepellets in de pekelbak op. Dus op een gegeven moment zul je meer pellets aan de tank moeten toevoegen. (Nogmaals, de harsparels zijn permanent verzegeld in de waterontharder en hoeven nooit te worden vervangen.) Hoe vaak je pellets moet toevoegen, hangt af van hoeveel water je gebruikt.
Moderne waterontharders zijn zeer betrouwbaar en nagenoeg onderhoudsvrij. Afgezien van het af en toe toevoegen van pellets aan de pekelbak, hoeft de huiseigenaar niet veel te doen. Het wordt echter aanbevolen om het systeem eenmaal per jaar af te stemmen en door ons te laten inspecteren.
Wij leveren waterontharders in heel Nederland! Onze waterontharders worden in elke provincie geleverd en gemonteerd: Groningen, Friesland, Drenthe Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.